Hogyan tanulható a siker? Nyomtatás E-mail


  • Fontos, hogy folyamatos visszajelzést kapj nyelvtanárodtól. Nem csupán a biztatás és a vállveregetés a fontos, de magadnak is látnod kell, mennyit fejlődtél a nyelvtanulás során: többet értesz a BBC/PRO7 stb. híradójából, el tudsz olvasni egyre nehezebb bookworms könyveket, megérted az újságcikket. A jó nyelvtanár írásban is folyamatosan tesztel téged, és tudatosítja benned a nyelvi fejlődésedet.
  • Tapasztalatom szerint sok diák abból indul ki, hogy a nyelvet száz százalékig a nyelvórán fogja elsajátítani. Te ne ess ebbe a hibába. Készülj rendszeresen a nyelvórákra, fordíts akárcsak napi 15-20 percet az új szavak tanulására, leckeírásra mert ez garantálja, hogy nem maradsz le sem csoporttársaidhoz, sem magadhoz képest a tananyagban. Szorgalommal elsajátítható a nyelv, ne hidd azt, hogy valamiféle veleszületett képességre lesz szükséged hozzá. A nyelvtanulás nem misztikum, hanem szorgalom és gyakorlás kérdése.Tippek nyelvtanuláshoz
  • Ne bátortalanítsanak el a hibáid. A hibák hozzátartoznak a nyelvtanulási folyamathoz, általuk válsz tudatos nyelvhasználóvá.
  • Fogd fel szórakozásnak a nyelvtanulást! Ne csak a papír megszerzése hajtson, így pont a lényegről maradsz le: a nyelvtanulást élvezettel is lehet művelni. Ne csak úgy gondolj rá, mint valamiféle „halott”, unalmas tananyagra: az angol is, a német is élő nyelvek, ha szívesen hallgatsz zenét, fordítsd le például kedvenc együttesed dalszövegeit. Magyar dalszövegeket is lefordíthatsz angolra / németre. Máris jobb kedved lesz tőle, hogy mennyi mindent tudsz már!
  • Ha nehezen ragadnak meg az új szavak, saját nyelvtanuló tippemet ajánlom neked: írj a megtanulandó szavakkal egy-egy saját életedből vett, saját életedre vonatkozó példamondatot. Akár naplószerűen ki is írhatod magadból ilyen módszerrel a problémáidat, örömeidet. Hidd el, azt a szót, amit így „magadévá tettél” könnyebben tanulod és jegyzed meg a továbbiakban.
  • A passzív szókincs mindig nagyobb, mint az aktív. Sokszor hallom panaszkodni a diákjainkat: „sok mindent megértek, de kifejezni nem tudom magam”. Megint csak saját tapasztalat: a passzív szókincsből lesz az aktív, ezért örülj annak, ha sok mindent megértesz. Ez az alapja az elsajátításnak. Nyelvtanuló gimnazistaként több hónapot töltöttem az „NDK”-ban egy kisvárosban, és más szórakozás nem lévén, rengeteget néztem az (akkor már fogható) „NSZK”-s adásokat. Azt tapasztaltam, hogy ha sokszor elhangzó, ismeretlen szavaknak utána néztem a szótárban, azokat egy idő után megtanulás nélkül magam is használni tudtam beszédben / írásban, hiszen annyiszor hallottam, hogy a végére megtanultam és adott beszédszituációban „elő tudtam húzni”. Próbáld ki te is: szótárazz ki gyakran látott, hallott angol/német szavakat magadnak. Egy idő múlva a tiédnek érzed majd őket!
  • Manapság az idegen nyelvek, főleg az angol és a német szinte mindenhol körülvesznek minket. Gyakorolj ott, ahol a legkevésbé gondolnád: élelmiszer vásárlása közben. Ne a magyar, hanem a német feliratot olvasd (a kosaradban landoló élelmiszerek 90 százaléka Németországból jön, vagy van rajta német / angol felirat). Aztán olvasd el a magyar szöveget is, hasonlítsd össze, találd ki, melyik szó mit takarhat. (Sorban állás közben remek elfoglaltság, kezdőtől a haladó szintig.)
  • A nehezen megtanulható szavakat kösd valamihez, ami hasonlít a szóhoz. Egy osztálytársam a gimiben a német „besuchen” /meglátogat/ szót úgy jegyezte meg, hogy arra gondolt, ha valaki látogató jön hozzájuk, akkor ő úgy „bezuhan” . Több ilyen vicces hasonlóságot is kitalálhatsz, és már meg is tanultad a szavakat.


A legfontosabb: láss szórakozást, humort, élvezetet a nyelvtanulásban. Ne veszítsd el a lelkesedésedet! Ha mindezek után még sikeres nyelvvizsgát is teszel, azt fogd fel amolyan hasznos velejárónak, nem valami véresen komoly dolognak!

Sok sikert és örömet kíván neked egy örök nyelvtanuló! 
Következő >
Minden jog fenntartva © 2008 - 2020 Parole® Nyelviskola és nyelvvizsgahely | Honlapkészítés
pagerank