Hogyan tanulható a siker? Nyomtatás E-mail

Olvass tovább! Tippjeink segíthetnek neked, hogy elkerüld azokat a tipikus hibákat, amelyek görcsössé teszik a legtöbb nyelvtanulót!

  • Ha szeretnél sikeresen nyelvet tanulni úgy, hogy a kedved se veszítsd el és eredményeket is fel tudj mutatni (pl. nyelvvizsga) fogadj el tőlünk néhány hasznos és jól bevált tippet:
  • Ne kezdj bele egyedül! A levelezős és egyéb „csináld magad” módszerek valamire biztosan jók, arra viszont garantáltan nem, hogy használható nyelvtudás birtokába juss. Kell egy jó tanár, aki motivál, lelkesít, kijavítja a hibáidat, folyamatosan méri a haladásodat és erről korrekt visszajelzést ad neked! És kellenek jó csoporttársak is, akik tartják benned a lelket, és akik miatt érdemes hétről hétre eljönni és készülni a nyelvórára.
  • Ragadj meg minden alkalmat a gyakorlásra: használd az Internetet külföldi újságok olvasására, TV nézésre (külföldi adók), olvass és hallgass néha idegen nyelvű könyveket/ hangoskönyveket  (Oxford Bookworms, Penguin Readers) , CD-ket.
  • Tippek nyelvtanuláshozÁllítsd át a mobiltelefonod nyelvezetét a tanult idegen nyelvre. Egy csomó új szó, kifejezés rögzülni fog, anélkül, hogy különösebb erőfeszítést tennél érte.
  • Fogalmazd meg konkrétan, mi a célod a nyelvtanulással. Lehet, hogy csak hobbi szinten, külföldi utazás miatt tanulnál, lehet, hogy pluszpontokra hajtasz, vagy diplomához nyelvvizsgára. Ha megfogalmaztad a célod, tartsd mindig szem előtt!
  • Ne légy türelmetlen, hagyj magadnak elég időt! Gyakori hiba a tanulni vágyók között, hogy nem veszik figyelembe, hogy a nyelvekben (a magyarban is) minden egymásra épül. Olyan ez, mint amikor egy kilátóban a csodálatos panoráma megtekintéséhez lépcsősoron mászol fel. Senki nem születik felsőfokú nyelvtudással az anyanyelvét tekintve sem, egy „picit” mindenkinek dolgozni kell érte. Vannak, akik „jó izomzatúak”, gyorsabban haladnak azon a bizonyos lépcsősoron, és vannak, akiknek több időre van szükségük. De ha már elérted a célt, az minden fáradságodért kárpótol!
  • Hagyj magadnak elég időt a gyakorlásra! Sokszor szembesülünk, mint nyelvtanár azzal a tanulótípussal, aki szinte „hajt” minket, tanárokat: menjünk tovább, lépjünk mielőbb tovább, tanuljunk új meg új nyelvtanokat óráról órára. Sajnos, ha nem gyakorolod be megfelelően a megtanult nyelvtani szerkezetet, a tudásod alapok nélkül marad. Nem fogod megérteni az összefüggéseket és csak újabb kudarcélménnyel leszel „gazdagabb”. A gyakorlásnál a legfontosabb: mielőtt hosszabb fogalmazásba, bonyolult feladatokba fognál, az adott nyelvtant először „kötött formában” kell gyakorolnod (feladatok, amennyi csak belefér!), mert ez segít, hogy a nyelvtant/igeidőt/ igeformát elsajátítsd.
  • Kommunikatív nyelvoktatás nincs nyelvtani alapok nélkül. Hallhatsz sok divatos módszerről, gyorsabbnál gyorsabb sikerrel kecsegtető kommunikatív nyelvoktatásról. Ha ezekben hiszel, rossz hírünk van számodra: tartós, megfelelően megalapozott sikeres nyelvtudás nincs a megfelelően elsajátított és begyakorolt nyelvtani szerkezetek nélkül. A négy alapkészséget (hallott szöveg értése, olvasott szöveg értése, beszédkészség, íráskészség) harmonikus egyensúlyban kell elsajátítanod, és szóba se állj olyan nyelvtanárral, aki nem is hallott ilyenről.


 
Következő >
Minden jog fenntartva © 2008 - 2021 Parole® Nyelviskola és nyelvvizsgahely | Honlapkészítés
pagerank